Mėgstate jūs kavą ar ne, bet supratimą apie tai, kaip šis gėrimas gaminamas, turbūt, turite.

Yra tūkstančiai variantų. Viename humoristiniame apsakyme tvirtinama, kad tam tikslui „vartojama visų rūšių tuo metu parduodama kava, imami įvairaus malimo kava”. Verdama stikliniuose, aliuminiuose arba nerūdijančio plieno induose (tam tinka laboratorinės stiklinės, ugniai atsparios menzūrėlės, koštuvai, taip pat susisiekiantys indai). Blogiausiu atveju naudojamasi standartine kavavirė. Ekstraktuojančio vandens temperatūrai pakelti energijos šaltinis gali būti: dujinės viryklės liepsna, elektros srovė, įkaitintas garas, vidaus degimo variklių išmetamosios dujos… Nėra ribų žmogiškosios fantazijos skrydžiui!

Paliksime nuošalyje gudriai protingus būdus ir apsiribosime įprastais, visiškai prieinamais kiekvienam. Kavai išvirti reikia visiškai nedaug: kavos, vandens, kavinuko arba kavavirės ir kelių minučių didingo paslaptingumo. Tirpiosios kavos mėgėjai apsieina ir be kavavirės.

Atrodo, viskas aišku. Bet ar tai taip paprasta?

Visos šeimininkės barščius gamina iš tų pačių produktų, pagal maždaug vienodą „technologija, tačiau kuomet sėdate prie stalo, tai vienu atveju prieš jus lėkštė nuostabių ukrainietiškų barščių, o kitu… Nepiktnaudžiausim, tiesiog atkreipsime dėmesį, jog apskritai kavą pagaminti lengva, bet tam, kad ji būtų skani, kvapi, t.y. tikra kava, reikia kai ką žinoti ir mokėti. Skonis, kvapas, spalva, stiprumas, prisotinimas priklauso nuo daugelio aplinkybių ir, visų , pirmiausia, žinoma, nuo meistriškumo to, kuris ją ruošė. Jūsų sugebėjimas ir išmonė apvainikuoja didelį ir nelengvą darbą tų, kas išaugino ir surinko derlių, atgabeno jį iš tolimų kraštų, rūšiavo ir kepino kavos pupeles. Daugelis kavą žiūri tik kaip puikų stimuliatorių, o juk kava, pirmiausia — skonis, aromatas, malonumas.

Jūsų valioje daugybė kavos ruošimo būdų. Tačiau kokie įvairūs jie būtų, visada siekiama, kaip geriausiu būdu išnaudoti skonines ir kvapiąsias medžiagas, esančias kavos pupelėse. Tai sėkmės formulė. Tobulesnė technika savaime nepagerina gėrimo, ji tik supaprastina ruošimo procesą, daro jį patogesnį.

Koks gi būdas geriausias? Šį klausimą reikia spręsti patiems. Dėl skonio nesiginčijama, todėl visiškai aišku, kad geriausias kavos ruošimo būdas tas, kuris atitinka būtent jūsų skonį. Visa kita, suprantama, ne taip gerai. Dabar aptarsime pagrindinius būdus ir ten, kur tai įmanoma, pabandysime objektyviai įvertinti jų privalumus arba trūkumus.